tisdag 16 februari 2016

Blåbärsbollar

Nästa recept från min "födelsedags-repertoar" blir de goda Blåbärsbollarna! De ser ut som vanliga chokladbollar/kokosbollar, så om man ska bjuda på dem så är det nog bäst att man berättar att de inte smakar choklad! För om man biter i en Blåbärsboll och förväntar sig att den ska smaka choklad... ja, då får smaklökarna en liten chock, och risken är att man blir besviken och inte tycker att blåbärsbollarna smakar gott. Och de vore ju jättesynd, för de här små bollarna är inte bara goda, de är supernyttiga också! Proppfulla med antioxidanter, näring och nyttigt fett!
Receptet har jag ärligen stulit från en grupp på facebook som jag är med i, och så här gör man dem:

BLÅBÄRSBOLLAR:

2 dl cashewnötter
2 dl torkade aprikoser
5 msk linfrö
4 msk riven kokos
1 msk kokosolja
1½ dl blåbär (om du tar frysta så mät dem innan de tinar upp!)

GÖR SÅ HÄR:

Medan blåbären tinar upp (om du tagit frysta blåbär), mixar du alla torra ingredienser. Viktigast tycker jag är att linfröna blir väl mixade, så du kanske vill börja med dem och sen tillsätta det andra vartefter.
Skölj aprikoserna och låt dem rinna av väl innan du lägger ner dem i mixern (gärna klippta i mindre bitar så går det lättare att få dem ordentligt mixade) tillsammans med kokosoljan och blåbären. Mixa till en smet, och rulla små bollar som sedan rullas i t ex kokos, nötkross, eller sesamfrön.

Blåbärsbollarna håller sig 5 - 6 dagar i kylskåp, men kan med fördel frysas in för längre hållbarhet! Blåbärsbollarna är perfekta att ha på lut när sötsuget sätter in eller man vill ha nåt smaskens till fikat! De behöver inte ha varit ute ur frysen speciellt länge innan man kan äta dem, så nån direkt framförhållning behövs inte heller!
Så inget tjafs nu! Det är bara att sätta fart och göra dem! ;o) Gärna tillsammans med barnen, och gärna på lördagar så de får nyttigt lördagsgodis! :o)

Anneli.

Inga kommentarer: