onsdag 21 september 2016

Äppelkaka med hemgjord vaniljsås

I måndags fick jag plocka lite äpplen hos en bekant...
... och igår gjorde jag äppelkaka på några av dem.
Och så gjorde jag hemkokt vaniljsås!
Mums va gott det blev! Recept någon? Ok! Här kommer de:

ANNELI'S ÄPPELKAKA 6 - 8 pers

10 - 12 skalade äpplen
½ dl rårörsocker + 1 - 2 tsk äkta kanel

PAJDEG/SMULDEG

2½ dl havregryn
1½ dl rårörsocker
2 dl mjöl (jag tog 1 dl vardera av majsmjöl och rismjöl = glutenfritt)
175 g smält smör eller kokosolja
2 tsk äkta kanel

GÖR SÅ HÄR:
Börja med att blanda ihop mjöl, havregryn, socker och 2 tsk kanel till smuldegen.
Lägg de skalade, urkärnade och i bitar skurna äpplena i en ugnsfast form och strö över socker och kanel.

Fördela smuldegen över äppelbitarna.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 25 minuter.
Att koka egen vaniljsås är inte så krångligt! Iallafall inte när man gör det på mitt vis; med vaniljpulver istället för vaniljstång! Så här gör jag:

HEMKOKT VANILJSÅS, Anneli Style

5 dl mjölk
6 äggulor
1 dl rårörsocker
1 - 2 tsk vaniljpulver
50 g smör

Separera äggulorna från vitorna. (Spar vitorna till nåt annat! De håller flera veckor i kylen om du förvarar dem övertäckta! I frysen håller de jättelänge! Använd näsan för att avgöra om de är Ok när du tar fram dem!)
Vispa äggulorna fluffiga i en kastrull tillsammans med sockret och vaniljpulvret.
Hetta upp mjölken i en annan kastrull och häll den över äggulorna under vispning. Ställ kastrullen på den varma plattan på spisen och fortsätt vispa hela tiden tills äggsmeten fått en hastigt uppkok. Ta kastrullen från värmen men fortsätt vispa lite till! Tillsätt smöret och vispa tills det är helt smält.
Ställ ner kastrullen i ett kallt vattenbad för snabb avkylning. Vispa då och då tills vaniljsåsen är helt kall. Häll upp i t ex en tillbringare och förvara i kylen tills du ska servera den!
Varför koka egen vaniljsås när det finns vaniljsås-pulver man superenkelt bara vispar ihop kanske ni undrar. Jo, av 2 anledningar:
1. Man slipper den här bismaken av pulver som finns i alla sorter av pulvervaniljsås.
2. Den här varianten av vaniljsås innehåller ganska mycket näring till skillnad från de gjorda från pulver.

Ett stort hälsoproblem i nästan hela den "moderna" världen är att vi har hur mycket mat som helst, men den innehåller alldeles för lite näring! Detta beror både på konstgödslingen av våra grödor där endast 3 näringsämnen av ca 90(!) återförs till jordarna så att den blir helt utarmad, och på att vi i allt större utsträckning äter industriellt lagad mat där det fuskas hej vilt med maten för att få den så billig som möjlig att tillverka!
Äppelkaka med vaniljsås á la Anneli - näringsrikare än man kan tro!

Om vi ska ta vaniljsås som ett exempel så innehåller pulversåsen (och annan färdigköpt vaniljsås) mest vitt socker och stärkelse, med typ noll näringsvärde, och vaniljsmaken är kemiskt framställd. Och så innehåller den billigt "fulfett"... Det enda som tillför lite näring är mjölken man tillsätter...

I min variant av vaniljsås finns det ganska mycket näring, främst från äggulorna, och så från mjölk och smör. Rårörsocker innehåller också lite näringsämnen, främst mineraler, men kan väl inte direkt påstås vara nyttigt... det är ju trots allt socker! Men i jämförelse med vitt, raffinerat socker så väljer jag rårörsocker varje gång!

Till slut ett litet tips: Läs alltid näringsvärdet och innehållsförteckningarna på maten ni köper, och läs det kritiskt! Ta reda på vad olika beteckningar, e-nummer och konstiga ingredienser verkligen är, för att undvika åtminstone det allra värsta!
När allt kommer omkring så behöver vi alla vara rädda om vår hälsa!

Anneli.

Inga kommentarer: