lördag 19 november 2016

Godaste veganska yoghurten!

Nu har jag gjort en ny variant av yoghurt utan Mu. Och det här blev den godaste av alla jag har gjort! Så himla krämig och god! Så jag tänkte att jag skulle dela med mig av receptet till er, för den här måste ni bara prova!
Innan jag ger er receptet så ska jag bara länka till ett blogginlägg jag skrev om att göra egen kokosmjölk, för denna yoghurt är baserad på just kokosmjölk. Klicka HÄR så kommer du till det blogginlägget!

Den här yoghurten är proppfullt av näring och går inte att jämföra med yoghurt köpt i affären! Tänk därför på att inte ta för stora portioner! Den här är mycket mer mättande och närande än vanlig yoghurt!
Ok! Här kommer receptet:

KOKOS- CASHEW- & CHIAYOGHURT, ca 1 liter

Så mycket kokosmjölk som blir av 250 g kokosflingor + 9 dl vatten. (Nånstans runt 8 dl beroende på hur mycket man orkar klämma ut från kokospulpan)
2 dl cashewnötter, blötlagda i varmt vatten några timmar
1 rågad msk chiafrö
3 dadlar
1 liten nypa salt (tar fram sötman)
ev 1 - 1½ tsk vaniljpulver
2 msk flytande probiotika eller 9 probiotikakapslar

GÖR SÅ HÄR:
Häll bort blötläggningsvattnet från cashewnötterna och lägg allt i en mixer och mixa riktigt slätt. Häll upp i en skål eller tillbringare (helst i glas) och täck med plastfilm. Nu ska den blivande yoghurten stå på varm plats för att de goda bakterierna ska växa till sig. Jag ställde in min i ugnen med bara lampan på, vilket håller ca 32 grader. Där blev yoghurten färdig på ca 12 timmar. Ställer du din yoghurt i rumstemperatur så svep in skålen/tillbringaren i en handduk så värmen behålls, och räkna med att det tar minst 24 timmar att få yoghurten klar.
Förvara i kylskåp.

Om du använder färdigköpt kokosmjölk (vilket jag inte rekommenderar! Det blir inte alls lika gott och bra!) så värm mjölken till ca 30 grader innan du mixar med övriga ingredienser.

Till min yoghurt använde jag flytande probiotika, och mig veterligen finns det bara en på marknaden, nämligen denna:
Googla på Probioform för att hitta ställen som säljer den.

Det var första gången jag använde flytande probiotika, och jag tyckte att resultatet blev minst lika bra som med probiotika-kapslar. Nästan bättre faktiskt..!

Till sist vill jag bara säga att självklart kan du använda vilken vegetabilisk mjölkersättning du vill, men kokosmjölk tyckte mina smaklökar tillförde "det där lilla extra"! 😋
Lycka till med din yoghurttillverkning!

Anneli.

PS I nästa blogginlägg (som förhoppningsvis skrivs redan imorgon) ska jag skriva om en annan nyttighet i samma genre, så välkommen tillbaka för att se vad det är!
DS

Inga kommentarer: